Vissaus, palmsuiker, oestersaus en sojasaus worden het meest gebruikt als smaakmakers in de Thaise keuken. Tijdens onze kookworkshops maken mensen vaak foto’s van de smaakmakers die wij gebruiken, zodat ze thuis de smaak van onze gerechten kunnen creëren. Hieronder lees je alles over deze smaakmakers.

Vissaus is een lichtbruin gekleurde zoute smaakmaker dat ontstaat uit gefermenteerde vis en zeezout. Het is een belangrijke smaakmaker in vele Thaise gerechten en een belangrijk onderdeel van prik nam pla, een soort dip die bestaat uit Rawit peper met vissaus en gereserveerd wordt bij elke Thaise maaltijd.

Palmsuiker, een gezonder alternatief voor kristalsuiker dat veel gebruikt wordt in de Thaise keuken voor desserts en om de meeste Thaise gerechten in balans te krijgen met de zoute vissaus. Palmsuiker wordt gewonnen uit het sap van de sagopalm of kokospalm. Het is minder zoet dan kristalsuiker en heeft een gekarameliseerde smaak. Palmsuiker wordt vaak in plakjes verkocht en heeft een licht- tot donkerbruine kleur.

Oestersaus en sojasaus komen oorspronkelijk uit China. Ze worden veel gebruikt in de Thaise keuken, vooral in roerbakgerechten.