Elk product dat je koopt heeft een reis afgelegd. Wat gebeurt er onderweg? En waarin verschilt dat bij een eerlijk en duurzaam product? Graag zetten we de reis van Amaizin kokosmelk in de spotlight: van Sri Lanka naar Nattaya´s Aziatische supermarkt.

De producent

Het blikje Amaizin-kokosmelk dat je tegenkomt bij Nattaya´s Aziatische kookworkshop, begint zijn weg in het midden van Sri Lanka. Het bedrijf Ma´s Foods beslaat daar een heel dorp: huizen, enkele fabrieken, een wasserette en een restaurant. Mario de Alwis en zijn vrouw produceren er biologische kruiden, curry’s en kokosmelk. Hun zeshonderd werknemers kunnen doordeweeks blijven slapen en eten, zodat ze meer loon overhouden om te sparen. Er zijn sociale projecten, onder andere (financiële) steun tijdens en na de zwangerschap, en om kinderen van werknemers naar school te laten gaan. Ook voor de aanleverende boeren wordt goed gezorgd; zo hielp De Alwis hen om zich te verenigen in een fair trade-associatie en ondersteunt hij hen hierin.

Het productieproces

Bijzonder aan Amaizin kokosmelk is dat de noten deels met de hand worden gekraakt – een ambacht dat je niet zomaar even leert. De Alwis had er een machine voor gekocht, maar besloot die te combineren met handkraken, zodat hij het ambacht in stand hield en mensen in dienst kon houden. Als de noot eenmaal gekraakt is, wordt de vezelige buitenkant rond de kokospalmen begraven om water beter vast te houden. Het witte gedeelte wordt geperst tot kokosmelk en verdund met kokoswater tot het gewenste vetpercentage. Slechts een uur nadat de noot openging, worden de blikjes door een machine gevuld en gesloten.

De financier

Er zitten vaak enkele maanden tijd – soms wel zes – tussen de aankoop van kokosnoten en het moment dat de overzeese klant betaalt. Om die periode te overbruggen, lenen veel producenten geld bij een lokale bank. Ma’s Foods doet dat ook, en leent o.a. via Hivos-Triodos Fonds. Dat geeft dus zekerheid. En omdat de Sri Lankaanse realiteit heftig kan zijn, met terroristische aanslagen en overstromingen, is De Alwis’ relatie met zijn boeren én zijn langetermijnrelatie met internationale kopers als Nattaya Aziatische Supermarkt extra waardevol.

De importeur

Het importeren van deze kokosmelk gaat per boot – waar mogelijk via schepen die zwavelarme stookolie gebruiken. Eenmaal in de Rotterdamse haven gaan de containers zo veel mogelijk via de rivier naar Nijmegen, om pas de laatste 60 kilometer per vrachtwagen af te leggen. De importeur DO-IT is actief in twintig landen en eist dat alle producten Skal en EKO gecertificeerd zijn, maar heeft daarnaast ook nog aanvullende eisen, zoals transparantie. Zeker als een product van ver komt. Bij andere importeurs zit er vaak een tussenhandelaar tussen. Onze importeur heeft direct contact met Ma’s, ze gaan zelf meerdere malen per jaar kijken hoe het gaat en letten dan bijvoorbeeld op sanitair en scholing.

Meer informatie

Ma’s Foods: http://mas.kitchen/home

Hivos-Triodos Fonds: https://www.triodos.nl/projecten/stichting-hivos-triodos-fonds/2269

DO-IT: https://www.organic.nl/

Volledige artikel: https://www.triodos.nl/artikelen/2020/van-de-kokospalm-naar-je-curry

Meer weten? Kom eens langs in de winkel!

Bron: triodos.nl, geschreven door Leonie Hosselet